Waarom heb ik sproeten?

  • Geplaatst op
  • Door Evy Ruijs
  • Geplaatst in informatief
Waarom heb ik sproeten?

Ben je gezegend met mooie sproetjes? Of wens je die vlekjes op je gezicht liever weg? Sproeten worden beschouwd als een van de zeven schoonheden! Waarom heeft de een wel sproeten en de ander niet? Waartoe dienen sproeten? En hoe kan ik als ik sproeten heb me toch mooi opmaken met bijvoorbeeld foundation? Lees hier meer over sproeten en ontdek enkele make-up tips voor sproeten!

Bron: www.wellnessacademie.com

Niemand wordt met sproeten geboren

Al ooit een pasgeboren baby gezien met sproeten? Nee, dat bestaat niet. Niemand heeft bij zijn geboorte sproeten. Die ontstaan later door blootstelling aan de zon. Sproeten zijn ophopingen van melanine, een stofje dat verantwoordelijk is voor de kleur van je ogen, haren en huid. Bij mensen die geen sproeten hebben is de melanine gelijkmatig verdeeld in de huid. Melanine wordt geproduceerd door melanocyten. Dit zijn huidcellen die dienstdoen als een natuurlijke bescherming tegen de zon door de huid te laten verkleuren en te beschermen tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Sproeten zijn dus heel nuttig. Hoe meer blootstelling, hoe duidelijker de sproeten zijn. In de winter zullen ze vervolgens weer wat vervagen.

Waarom heb ik sproeten?

Hoe komt het dat de een wel sproeten krijgt en de ander niet? Wetenschappers hebben ontdekt dat het MC1R gen een sleutelrol speelt bij het bepalen van haar- en huidskleur. Dit gen bepaalt hoeveel je van welk soort melanine aanmaakt. Er zijn 2 soorten: donkerbruin eumelanine en rood-geelachtig feomelanine. Een actief MC1R gen betekent dat je lichaam meer eumelanine aanmaakt. Dit zorgt voor donker haar en een donkere huid. Als het MC1R gen niet actief is, produceert je lichaam meer feomelanine. Dit zorgt voor een lichtere huid, blond of rood haar en de neiging tot sproeten.

Toch hebben niet alle mensen met rood haar sproeten en ook niet alle mensen met sproeten hebben rood haar. Hoewel men denkt dat deze eigenschappen worden bepaald door hetzelfde gen, blijkt dat rood haar een recessieve eigenschap is, terwijl sproeten een dominante eigenschap is. Er spelen dus waarschijnlijk nog meer genen een rol, dan alleen maar het MC1R gen. Wetenschappers zijn nog steeds bezig om te ontdekken hoe al onze genen met elkaar worden gecombineerd om bepaalde eigenschappen te creëren.

Verschil tussen sproeten en ouderdomsvlekken

Naast sproeten kennen we ook andere soorten verkleuringen van de huid, zoals ouderdomsvlekken of lentigines. Ouderdomsvlekken ontstaan onder meer door blootstelling aan zonlicht. Wat is het verschil tussen sproeten en ouderdomsvlekken? Bij ouderdomsvlekken bevat de huid meer melanocyten. Deze cellen zitten er nu eenmaal en vervagen dus niet meer bij minder blootstelling aan zonlicht, zoals dat wel het geval is bij sproeten (ophopingen van melanine). Wil je alles weten over de huid en huidverzorging, ontdek dan hier de Opleiding Schoonheidsspecialiste van de Wellness Academie.

Sproeten en make-up gaat dat samen?

Ja, natuurlijk gaat dat samen! En nee, werk je sproeten niet weg onder een dikke plamuurlaag, want ze zijn juist mooi en geven je gezicht karakter! Kan ik met sproeten dan nooit foundation gebruiken? Jawel, maar gebruik een foundation met een lichte dekking waar je sproeten doorheen komen. Of gebruik een getinte dagcrème of BB-crème. Oneffenheden als puistjes en vlekjes vallen door je sproeten sowieso al minder op. Wees ook zuinig met bronzer en blush, omdat je huid dankzij je sproeten meer kleur heeft. Ben je zelf niet zo fan van je sproeten, dan kun je in je make-up de aandacht verleggen door meer nadruk te leggen op je oogmake-up of lip make-up. Voor nog meer goede tips en het verfijnen van je make-up vaardigheden volg je onze Cursus Visagie van de Wellness Academie.

Regenboog sproeten!

Wist je trouwens dat sproeten helemaal ‘in’ zijn. Mensen die geen sproeten hebben tekenen ze zelfs op hun gezicht en dan ook nog eens in alle kleuren van de regenboog. Je leest er meer over in het artikel: Nieuwe trend: regenboog sproeten

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »